keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Hilma - inspiraationa perinne


Kuva: Pohjois-Karjalan museo Hilma, Matti Kuuru
Hilma on moderni emäntä jolla on juuret perinteessä, mutta ote tässä päivässä ja ajan hermolla. Hilma on myös Pohjois-Karjalan museo Hilman 100-vuotisjuhlavuoden sukkamalli, joka on julkistettu 27.4.2017 museon Juuret pystymetässä -juhlanäyttelyssä.

Ohjeen suunnittelussa on käytetty inspiraationa Pohjois-Karjalan museon kokoelmien neuleita. Sukkamalli on rakennettu Novitan langoille ja pitkälti perinteen pohjalta ripauksella omaa luovuutta.

Ohje löytyy täältä (pdf)

Tarina ohjeen takaa

Eräänä helmikuisena päivänä Pohjois-Karjalan museo Hilman näyttelyamanuenssi Iiris Heino ehdotti, että suunnittelisin sukkamallin museon 100-vuotisjuhlanäyttelyyn. Olemme Iiriksen kanssa työkavereita ja kun työhuoneet ovat samalla käytävällä, Iiris ei ole voinut välttyä neulejutuiltani. Eikä ollut yllätys, että innostuin aiheesta :) Oma taustani on historian yliopisto-opinnoissa ja työsarka kulttuurin puolella. Siihen kun vielä yhdistetään elämäntapaneulominen niin muuta ei tarvita. Halusimme Iiriksen kanssa hyödyntää museon kokoelmien neulesukkia ja rakentaa niiden pohjalta jotain uutta.

Lähdimme parin päivän päästä piipahtamaan museon varastolle ja katsoimme läpi kokoelmien neulesukat sekä myös muutamia muita neuleita. Kokoelmista löytyi paljon kauniita malleja ja kuvasin niitä kännykällä ahkerasti jotta myöhemmin pääsen makustelemaan ja kehittelemään sukkamallia.

Minä ja Iiris kokoelmien syövereissä

Kokoelmista löytyivät mm. Sukupolvien silmukat-kirjassa esitellyt sukat
Nopeasti kävi selväksi, että materiaalia on sen verran runsaasti ettei kaikkea mielenkiintoista pysty mitenkään sisällyttämään yhteen sukkamalliin. Soitin rakkaalle hypistelymuhvi-kollega Eija Sinkkoselle, että nyt olisi semmoinen kiinnostava juttu. Eikä ollut yllätys, että Eija innostui aiheesta :)  Sovimme, että hän suunnittelee kirjoneuleisiin pohjautuvan Juurilla-sukan. Minä puolestaan keskityin erilaisiin pintaneuleisiin Hilma-sukissa, jotka saivat nimen museon mukaan.

Ei  mennyt kauan kun me molemmat olimme saaneet omat sukkamme suunniteltua. Kokoelmat olivat niin inspiroivia. Ohjeiden testineulonta oli seuraavana vuorossa jotta voidaan havaita virheet jo aikaisessa vaiheessa. Minulla on Langan rytmin oma testiporukka, joka on testineulonut suunnittelemiani malleja ja innolla väki tarttui toimeen. Hilman ohjetta testasivat Minna Peltonen, Sirkka Venho, Heli Toikka ja Outi Jokela. Eijalla oli oma testaajien joukko.

On mielenkiintoista, miten monta ihmistä tarvitaan laittamaan tämmöinen suunnitteluprojekti loppuun. Kaikki lähtivät innolla tekemään omia osuuksiaan vapaaehtoispohjalta. Minulla oli onni ja ilo saada työpaikalle harjoitteluun media-assistentiksi valmistuva Matti Kuuru ja hän hoiti molempien sukkamallien valokuvausta ja ohjeiden taittoa. Matin kanssa pohdittiin millaisessa ympäristössä haluaisimme kuvata sukat ja päädyttiin kotioloihin. Soitin taidegraafikko Riikka Mattiselle, jolla tiesin olevan ihanan valoisa ja persoonallinen koti. Riikka sanoi vain, että tervetuloa, suostui vielä sukkamalliksikin sekä suostuttelemaan Salosen Jonnan toiseksi malliksi. Kuvaukset olivat ihana sessio :)


Kuvausporukka: Eija Sinkkonen, Jonna Salonen sylissä
Oiva, Sari Suvanto, Riikka Mattinen ja Matti Kuuru
Riikka mannekeeraa ja Matti kuvaa
Suomi100-väreissä olevat sukat kuvattiin myös yhdessä
Matti joutui (pääsi) myös sukkamalliksi, Riikka kuvaa.
Välissä Eija neuloi oman Juurilla-sukan
kuvalliseen ohjeeseen jatkoa.
Mukana meillä oli kuvausassarina Oiva, joka tarkkana
valvoi että kaikki sujuu. Tässä Jonna pitää seuraa
Matti aloitti heti käymään kuvamateriaalia läpi ja työstämään ohjeiden taittoa. Sillä välin neuloin vielä yhden parin Hilmoja ja työkaverit pääsivät todistamaan taas yhden neulekuvauksen toimiston käytävällä. Onneksi Matti jaksoi suhtautua huumorilla pilkunviilauksiini ja viime hetken kuvauksiin :D

Ex tempore lisäkuvauksia työpaikan käytävällä.
Mallina museon tuottaja Pauliina Kaasalainen.
Lopulta kaikki alkoi olla valmista ja odoteltiin näyttelyn rakentamisen edistymistä siihen pisteeseen, että sukat ripustetaan paikalleen. Kuinka monella neulojalla muuten on töissä oma sukkakaappi?

Pino Hilma- ja Juurilla-sukkia

Pohjois-Karjalan museo Hilman 100-vuotisjuhlanäyttely Juuret pystymetässä on auki 27.4.2017-14.1.2018 ja siellä ovat esillä myös Hilma- ja Juurilla-sukat.


Eija ja minä näyttelyn avajaisissa ja oli kyllä hienoa nähdä meidän sukat siellä esillä!
Kuva Pohjois-Karjalan museo Hilma, Matti Kuuru
Kuva Pohjois-Karjalan museo Hilma,  Matti Kuuru

3 kommenttia:

Kantsun muori kirjoitti...

Suorastaan neuloottisena neulojana luin hyvillä mielin tekstisi. Isoin ilo tuli mieleeni siitä, että tunnut olevan juuri oikeassa paikassa, luova ja tuottelias ja innostunut. Onnea ammatinvalintasi takia, se kyllä välittyy jo tästä yhdestä kirjoituksesta. Hilmat tallensin kässäkansiooni, heti kunhan ehdin tehdä jutttuihin. Hyvää kevättä ja onnea jatkoon. Jos vielä jatkan, tulee liikaa ylistystä ja jouvut vielä ylypistymmään. :D . Vitsi vitsi, Itsekin Pohjois-Karjalan tyttönönä olen ylpeä teistä molemmista.

Hilppa kirjoitti...

Kiitos <3 Ihan täällä punastuu. Mutta vakavasti puhuen, tämä perinteen elementtien tuominen on minulle rakas asia. Ei ole tarvetta tehdä suoraa kopiota entisesta vaan ammentaa sopivia elementtejä ja muotoilla niistä jotain, joka on perinteistä mutta ajantasaista. Kiitos vielä kerran kommenteista ja kehuista <3

Matleena kirjoitti...

Täälläkin yksi elämäntapaneuloja, joka kiittää kivasta Hilma-sukkien ohjeesta! :) Aika paljon minulla valmistuu vuodessa sukkia, siksi on kiva saada uusia ideoita ja jopa ohjeita. Vaikka aika usein teenkin ohjeesta oman sovelluksen. Nyt on puikoilla torkkupeitto, mutta pian varmaan pääsee Hilmatkin käsittelyyn.